Szponzorált tartalom
Vannak, akik nem foglalkoznak sokat a különféle élelmiszer alapanyagok előalításával, mert azokat készen vásárolják meg a boltokból. Vidéken ugyanakkor, még mai is divatja van az állattenyésztésnek és a hús megfelelő feldolgozásának, tartósításának, amiben kiemelt szerepet tölt be a füstölő készítése is. Első lépésben azt a szerkezetet kell megalkotni, amelyikben a konzerválás folyamata szakszerűen megoldható. A paraszti kultúrákban a füstölés volt az egyik leginkább hatásos módszer erre. A füstölő készítése éppen ezért alapvető volt, így majdnem mindenki értett hozzá.
Mára a tudás kikopott a köztudatból, ezért olyan szakemberekhez kell fordulni ilyen esetekben, akik még mindig ismerik a módot. A kertikemenceepites.hu oldalon pontosan ilyen mestereket találunk. A füstölő készítése gyorsan megoldható, ha rendelkezésre áll minden alapanyag és a helyet is kiválasztottuk, valamint a pontos paramétereket (méret) is tudjuk. Az építményben aztán négylábúak, szárnyasok, halak, de még sajtok is kellemes ízt és alapos tartósítást kaphatnak.
Elkészültek az alapanyagok, így már csak egy tűzhely kell, ahol idővel megsülhetnek azok. Reneszánszát éli a kemenceépítés az elmúlt években. Bár a modern technika biztosítja a minőségi gáz-, villanysütőket, de ezek mégsem adják vissza azt a hangulatot és íz-hatást, amit a hagyományos szerkezetek. Megfelelő minőségű fával vagy más biomasszával (szalma, csutka, tengeri kóró) gyorsan felfűthetőek az egységek és máris mehetnek be a tészták, húsok. Az eredmény magával ragadó. A kemenceépítés többféle formában megtörténhet.
Készülhetnek a tűzhelyek bent a lakásban, de akár egy kerti konyha részét vagy pavilon szívét is alkothatják. Csakis tőlünk és a rendelkezésre álló helytől függ, hogy melyik módot választjuk. Az otthon melege is új értelmet fog kapni, ha egy búbos kemence szolgáltatja a kellemes hőmérsékletet, akár egész télen át. Térjünk vissza bátran a kemenceépítés rejtelmeihez, mert még nagyszüleink jól ismerték a megalkotásuk és használatuk módját! Elevenítsük fel a régi tudást és fordítsuk az előnyünkre!