A napelem működése elmagyarázva, nem csak szakmabelieknek.

Szponzorált tartalom

napelem működése

napelem működése

Mindig is fontosnak tartottam, hogy az ember ne csak egy dologban legyen jó. Saját családi példáimon keresztül is be tudnám mutatni, hogy mit eredményez az, amikor az ember nagyon jó valamiben, de nem igazán tudja átlátni azt, hogy az élet miként működik. Mikor gyerek voltam, a nagymamám például sokszor hívott úgy, hogy szórakozott professzor. Ez arra volt utalás, hogy annyira nem tudok odafigyelni semmire, mert én nem az evilági dolgokkal foglalkozok.

Sokáig nem zavart ez a megnevezés, mert egészen magaménak éreztem. Sokszor volt, hogy egész nap csak ültem otthon és nem is nagyon akartam kimozdulni. Elvoltam a könyveimmel, filmjeimmel és a számítógéppel. Ez azonban azt eredményezte, hogy bizonyos dolgokban nagyon járatos lettem és azt hittem, hogy én már mindent tudok a világról. Ezért egyébként nem is nagyon haragszok magamra, hiszen annyi emberrel történik ez, mikor tinédzserek.

Aztán ahogy kikerültem otthonról, elkezdtem rájönni arra, hogy az élet azért többről szól, minthogy filozofál az ember és könyveket olvas. Az olyan alap képességek például hiányoztak belőlem mint a főzés, vagy más, ház körüli hasznos képességek. Ezeket szépen, egyenként meg kellett tanulnom, sokszor a saját káromon. Többször eszembe jutott azóta, hogy azért ebben, az oktatási rendszerünk is egészen hibás. Hiszen kikerülünk az iskolából úgy, hogy nagyon bonyolult egyenleteket tudunk megoldani, de például nem vagyunk tisztában azzal, hogy miként működik az adózás.

Apámtól egyébként sok mindent tanultam ilyen területeken. Mindig vele együtt szereltünk, ha éppen kellett valami. Vele egyébként sajnos az volt a baj, hogy mindig mindenben segíteni akart és nem hagyott teret arra, hogy hibázzak. Csak képzeljétek el, mikor az ember hagymát vág és az apja végig ott áll fölötte. Jóindulattal tette az egészet, mert mindig csak meg akarta mutatni, hogy miként lehet egyszerűbben, de ezzel elvette tőlem a saját döntésemet. Sokat szoktam ezen gondolkozni azóta is.

Egy tipikus dolog egyébként, amire nem készítenek fel minket, az a házunk energiaellátásának biztosítása és az azzal járó költségek. Én például azzal sem voltam tisztában, hogy a napelem működése miként megy végbe. Szerencsére azonban a mai világban rengeteg olyan helyet lehet elérni, ahol a napelem működése el lesz magyarázva. Ilyen oldal volt a Napelemrendszer is, ahol mindent megtudhattam arról, hogy miért érdemes beruházni napelemre. De a legfőbb információ, amit ezen az oldalon kaptam, az egyértelműen a napelem működésével kapcsolatban volt.

Szerintem sok emberben van az az idealizált kép, hogy majd egyszer, ha sok pénze lesz, be fog ruházni egy napelemre. Ez azonban álom szokott maradni, mivel nincs mögöttük egy olyan oldal, mint a Napelemrendszer. Már akkor érezhetjük, hogy egy megbízható helyre kerültünk, mikor még csak a főoldalra léptünk be. A színek és a kialakítás is mind azt tükrözi, hogy miként állnak hozzá a vásárlóikhoz. Nekem pedig ebből az jött le, hogy nagyon fontos számukra, hogy pontosan legyünk tájékoztatva, mielőtt meghoznánk bármilyen döntést a napelem vásárlásával kapcsolatban. Őszintén, ki ne akarna egy ilyen cégnél, a napelem működése témában olvasni?

Rá is kattintottam az ezt tartalmazó cikkre. Természetesen nem ez az egyetlen írás, amit itt olvashatunk a napelemekkel kapcsolatban. Ha másra lennénk kíváncsiak, akkor nem kell mást tennünk, csupán a teljesen magától értetődő menüjüket használnunk. Tényleg nem túlzok, mikor azt mondom, hogy bőséges választékkal rendelkeznek. Ha csak a felét elolvassuk ezeknek, akkor már többet fogunk tudni a napelem működéséről, mint az átlag polgártársaink.

De térjünk vissza a napelem működése cikkre. Milyen nyelvezettel volt megírva? Ez talán az egyik legfontosabb szempont, mikor egy ilyen tájékoztatót elemzünk. A Napelemrendszer azonban, nem meglepő módon, ebben a tekintetben is kiválóan szerepelt. A cikk nyelvezete nem volt túl száraz, mégis, nem mellőzte a szakmaiságot. A legjobban talán az tetszett, hogy még én is meg tudtam érteni egy olyan komplex dolgot, mint a napelem működése. Pedig a középiskola óta nem foglalkoztam fizikával, mérnöki tudományok körében pedig hasonlóan gyakran szoktam járni.

Szerintem ezért igazán különleges a Napelemrendszer oldala. Lehetőséget ad egy olyan érdeklődő számára, mint én, aki nem feltétlenül rendelkezik a megfelelő képesítéssel. Mégsem fogjuk azt érezni, hogy ki vagyunk rekesztve és igazából alá vagyunk vetve annak, amit a cég mond nekünk arról, hogy mi lenne számunkra az ideális. A cikket olvasva egyébként rengeteg olyan információval találkoztam, amiket korábban egyáltalán nem tudtam a napelemekről. Kicsit így már jobban el tudtam képzelni, hogy milyen is lesz egy napelem működése, ha már felkerül a házamra.

Ez a folyamat azonban talán a legproblémásabb része az egésznek. Alapból, napelemet beszerezni nem egy olcsó dolog, de erre szerintem mindenki fel van készülve. Ettől függetlenül a Napelemrendszer oldala biztosít számunkra pár alternatívát is. Más cikkeiket olvasva például megtudhatjuk. hogy aktuálisan milyen pályázatok érhetők el napelemre. Ezekkel pedig rengeteget tudunk spórolni. Milyen jó, hogy egy olyan megbízható helyen vannak ezek összegyűjtve, ahol teljesen tisztán lehet látni, hogy nem áll szándékukban átverni minket.

Említettem azonban, hogy el kell dönteniük, hogy a házam egyáltalán alkalmas-e egy napelem telepítésére. Ez az, amiről nem beszélnek annyit más helyeken. Bizony, sajnos van olyan, hogy egyszerűen rossz helyen fekszik a házunk. Az is megeshet, hogy a helyszínnel semmi probléma nincsen, a tetőnk azonban nem ideális a napelem működése szempontjából. Ezek mind sajnálatos dolgok, viszont ezért végez a Napelemrendszer oldala egy előzetes vizsgálatot, amely során elmondják nekünk, hogy lehet-e a napelemet telepíteni a házunkra.

Ami engem meglepett az egészben, az az volt, hogy mindezt ingyen teszik meg. Nem kérnek el pénzt tőlünk csak a vizsgálat miatt. Nagyon becsülni tudom ezt a hozzáállást, hiszen ebből is látszik, hogy nekik valóban nem a profit az elsődleges szempont, hanem hogy ténylegesen biztosítani tudjanak nekünk egy kiváló szolgáltatást. Engem ezzel teljesen meg is tudtak nyerni. Mikor pedig az árajánlat kérése mellett döntöttem, nem kellett órákig keresnem a hozzá tartozó menüpontokat.

Egyszerűen, a tájékoztató alján található egy nagy kiírás, amelyre ha rákattintunk, meg tudjuk adni az alap adatainkat. Ezzel el lehet kerülni azt a kellemetlenséget, amihez már biztos vagyok, hogy mindenki hozzá van szokva. Amikor az ügyintéző nem érti a nevünket vagy a telefonszámunkat. Mindenkinek jobb, hogy ezek az adatok már meg vannak adva. Ennek is köszönhetően, nagyon gördülékeny volt az egész ügyintézés. Tényleg, egy rossz szavam nem lehet a Napelemrendszer csapatára. Mindent úgy csináltak, ahogy ígérték és szerencsére az én házamnál megállapították, hogy lehetséges a napelem telepítése. Azóta pedig már nekem is van saját napelemem.