Az alkoholfüggés leküzdésében segítenek a Felépülők.

Szponzorált tartalom

bentlakásos elvonókúra

bentlakásos elvonókúra

A múltkor arról beszélgettünk a baráti társasággal, hogy nagyjából 90%-unk a magán egészségügyi szolgáltatásokat veszi elsősorban igénybe. Ilyen szempontból szerencsések vagyunk, mert egyrészt megengedhetjük magunknak, másrészt egy olyan nagyvárosban élünk, ahol bőségesen adott a választási lehetőség magánklinikák és orvosok terén. Az éves szűrővizsgálatokat sosem hagyjuk ki, és sajnos nekem és a barátomnak is van néhány olyan öröklött egészségügyi probléma vagy hajlam, amire nem árt odafigyelni. Ezek a magánklinikák és rendelők általában kényelmesen felszereltek, fő szempontként a páciensek megelégedettségét tartják maguk előtt. Kedves és segítőkész recepciósokkal, készséges és profi orvosokkal találkozhatunk. A múltkor épp egy fogászati problémával szembesültem, sajnos letört az egyik fogamból egy darab. A következő utáni munkanapra kaptam időpontot, így a kényelmetlenséget kifejezetten rövid ideig kellett elviselnem, még szerencse, hogy ott sürgős eseteket is vállalnak. Szabályosan megváltást jelentett számomra a beavatkozás és a fogam megmentése, annyira rosszul viseltem a csorbult foggal eltelt időt. A procedúra fájdalommentes volt és gyorsan gyógyult, így a fogorvosomat bátran ajánlom mindenkinek, ha érdeklődnek. Amikor ezt meséltem a többieknek, az egyik barátom elmondta, hogy már a függőségek kezelésében is igen profi módszerekkel találkozhatunk. Apukája ugyanis egy 28 napos bentlakásos elvonókúrán vett részt Veszprém megyében, és ez segített neki a felépülésben.

 

A hazai piacon egyedülálló bentlakásos elvonókúra módszere speciálisan úgy lett kidolgozva, hogy a Minnesota-modellt alapul véve a saját élménnyel rendelkező (azaz alkoholfüggőségből felépült) segítők által és a sorstársakkal való együttműködés során elsajátított ismeretek, élmények segítség az alkoholbeteget abban, hogy megszokott környezetébe visszatérve, hosszú távon is ellen tudjon állni az ital csábításának. Mindebben nagy segítségére van a program során betartandó napirend, szabályok, a festői, háborítatlan Balaton-felvidéki környezet (beleértve a terápiás ház otthonosságát), valamint a kirándulások, amelyek szintén a folyamat fontos részei.

 

Mit tehet a hozzátartozó? – hangzik el gyakran a kérdés, ám a bentlakásos elvonókúrát is bemutató honlap, azaz a Felépülők – Családi Felépülés Központ weboldala hozzájuk (is) szól. A program egyik kezdeményezője, és a csapat magvához tartozó hölgy meséli el, hogyan győzték le családilag a függőséget – férje és fia is ezzel küzdött ugyanis, de ahhoz, hogy teljes legyen a felépülés, neki is gyógyulnia kellett. Saját életük rendezése után léptek a segítői pályára, annak érdekében, hogy utat mutathassanak, és segítő kezet nyújthassak mindazoknak, akik hasonlóan nehéz helyzettel küzdenek, mint ők annak idején.
Így ha a telefonáló/érdeklődő nem a függő személyesen, az is teljesen rendben van, egy hozzátartozó jelentkezésére is megindíthatóak a folyamatok – természetesen az alkoholbeteg tenni akarása és együttműködése is szükséges. Azonban fontos, hogy a hozzátartozó is be van vonva az állapotfelmérésbe, konzultációkba és a programba, hiszen csak ilyen komplex szemlélettel kezelhető és orvosolható tartósan a probléma.

 

A “Rólunk” menüpont egyik almenüjében, az “Addiktológiai szakembereink” részen mutatkoznak be a programban közreműködő addiktológiai munkatársak. Addiktológiai konzultáns, családterapeuta-jelölt, pszichológus-hallgató, pszichiáter és addiktológus osztályvezető főorvos, ápoló és szociális munkás, valamint tapasztalati munkatársak segítik a felépülni vágyókat.

 

A program különböző elemei három helyszínen zajlanak: Veszprémben illetve Budapesten állapotfelmérésre, egyéni és családi konzultációra van lehetőség, Szőc községben pedig a bentlakásos felépülő hetek és a családi hétvége valósul meg. A programba telefonon lehet jelentkezni, amely egy személyes állapotfelméréssel indul, amelynek díja 25 ezer Ft. Ezt követheti az egyéni konzultációk sora, amely 6-8 alkalmat jelent, ennek díja 20 ezer Ft/alkalom. Családi konzultáció ugyanekkor, vagy utógondozás során is szükséges lehet, ennek összege konzultációnként 35 ezer Ft. Az állapotfelmérés után, a konzultációkat megjárva kerülhet a függő a bentlakásos programba, amelynek díja 1 millió 600 ezer Ft – ez az összeg a teljes ellátást, valamint a konzultációk, a kirándulások és egyéb programok, felszerelések, eszközök díját is tartalmazza. A “Kapcsolat” menüpont alatt a telefonszámaikat és e-mailes elérhetőségüket is megtaláljuk, ha bármilyen kérdésünk lenne vagy jelentkezni szeretnénk a programba.

 

Ha neked, vagy rokonodnak, barátodnak szüksége lenne egy bentlakásos elvonókúra nyújtotta komplex segítségre, ajánlom, hogy keresd fel a Felépülők weboldalát!